نسخههای ورد (word) آفیس چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
سالهاست که نام نرم افزارهای آفیس بویژه ورد (word) از پرکاربردترین نرم افزارها در دنیا بوده است؛ کیفیت و سهولت در تایپ نرم افزار ورد باعث شده تا در انواع کسب و کارها، تجارت آنلاین و یا حتی استفادههای شخصی به کار گرفته شود. نرم افزار ورد یکی از مهمترینها در مجموعه نرم افزارهای آفیس است؛ نسخههای ورد مختلف بوده و بر طبق ویژگی به چند دسته تقسیم میشوند.
امروز ویژگیهای نسخههای مختلف ورد بهمراه نیم نگاهی به سایر نرم افزارهای آفیس را برایتان تحلیل و بازگو میکنیم.
معرفی نسخههای متفاوت آفیس و ورد (word)
نرم افزارهای آفیس و خصوصا ورد، دارای نسخههای متفاوتی میباشند؛ نسخه ورد دسکتاپ، ورد اندروید، ورد آیپد (I pad) و ورد آیاواس (ios) و همچنین نسخه ورد وب آنلاین که بصورت تحت وب ارائه میشود، از نمونه نسخههایی است که آفیس به کاربران خود ارائه میدهد و هر یک دارای ویژگیهایی هستند که قرار است در ادامه به آنها بپردازیم.
نسخه دسکتاپ آفیس و ورد
یکی از نسخههای کامل نرم افزار آفیس و به خصوص ورد، نسخه دسکتاپ آن است که بر روی ویندوز یا مک نصب میشود. این نسخه از نرم افزار آفیس را میتوان به دو روش خریداری کرد:
Office2016: برای نصب نسخه office2016 کافی است با پرداخت هزینهای در قبال دریافت لایسنس معتبر، این نرم افزار را بر روی ویندوز یا مک نصب کرد، در واقع این نسخه، یک برنامه مستقل، قدیمی و کامل است.
Office365: برای نصب نسخه office365 باید در ازای پرداخت مبلغی، اشتراک ماهانه یا سالانه دریافت کرد تا همیشه آخرین نسخه آفیس را در دسترس داشت که شامل جدیدترین به روزرسانیها هم میشود. در این نوع خرید علاوه بر اینکه جدیدترین نسخه آفیس در اختیار کاربر قرار میگیرد، مزایای دیگری هم دارد که میتوان از جمله این مزایا به موارد زیر اشاره کرد:
- دسترسی به نسخههای موبایل
- اختصاص سهمیه ماهانه اسکایپ
- مقدار زیادی از فضای ذخیره سازی OneDrive
نسخه تلفن همراه office365 برای اندروید، آیفون و کروم بوک
برنامه office365 mobile شامل نسخههای OneNote، PowerPoint، Excel، Word و Outlook برای سیستم عاملهای اندورید و آیاواس است در اختیار کاربران قرار گرفته است.
اگر کروم بوک شما از برنامههای اندورید پیشتیبانی کند میتوان از اکثر برنامههای office mobile در یک کروم بوک بدون ایجاد کوچکترین مشکلی استفاده کرد.
برنامههای موبایل نسبت به نسخههای دسکتاپ همتای خود، بدون شک امکانات کمتری را به کاربران خود ارائه میدهند، اما به طور کلی میتوان بیان کرد که در مقایسه با نسخههای دسکتاپ ظاهر و کارایی آنها عمدتاً یکسان است.
برای استفاده از این برنامهها کافی است یک اشتراک office365 داشته باشید تا بتوانید با استفاده از این اشتراک از نسخه تلفن همراه استفاده کنید، همچنین این نوع اشتراک این امکان را فراهم می آورد تا کاربر بتواند در کنار استفاده از نسخه تلفن همراه از برنامه دسکتاپ نیز بهره ببرد و نیازی به داشتن اشتراک جداگانه برای هر یک ندارد.
برنامههای تلفن همراه این امکان را برای کاربر فراهم میکند تا بتواند به صورت، آفلاین نیز از برنامه استفاده کرده و اسناد را مشاهده و ویرایش کند.
نسخه office365 آنلاین (آفیس و ورد تحت وب)
با این نسخه میتوان به صورت رایگان اسناد آفیس مانند Google Docs در مرورگر وب را مشاهده و ویرایش کرد. در این حالت سایربرنامههای آفیس مثل: ورد، اکسل، پاورپوینگ و onenote نیز در دسترس میباشند.
در این حالت نیازی به خرید اشتراک نیست و باید با یک حساب کاربری رایگان وارد مایکروسافت شد.
کاربر در صورت استفاده از نسخههای ورد یا آفیس office365 تلفن همراه و office365 آنلاین با اینکه بسیار عالی و کاربردی هستند و کارهای مهمی را میتوان با آنها حل کرد، اما برخی از ویژگیها را از دست میدهند، در ادامه به این ویژگیها در برنامههای مختلف می پردازیم:
Word: در این برنامه در صورت استفاده از نسخههای ورد office365 تلفن همراه و office365 آنلاین نمیتوان زیرنویسها، نقل قولها، کتاب شناسیها و جداول محتوا ایجاد کرد و همچنین کاربر نمیتواند سبکها را در ورد ایجاد یا اعمال کند و به برخی از بررسیهای پیشرفتهتر، تصحیح و یا ابزار طرح بندی صفحه دسترسی ندارد.
Excel: کاربر به بسیاری از فرمولهای پیشرفته دسترسی ندارد و نمیتواند قالب بندی مشروط و جداول محوری اعمال کند، همچنین نمیتواند اتصالات داده یا دادههای خارجی بسازد، در واقع این امکانات زمانی از کاربر سلب میشود که از نسخههای office365 تلفن همراه و office365 آنلاین استفاده کند.
OneNote: این برنامهها یعنی نسخههای office365 تلفن همراه و office365 آنلاین قادر نیستند برای کاربر فایلهای جاسازی شده را ویرایش کنند، و نمیتوانند از نوشتن کاراکترهای نوری (OCR) برای ترجمه دست خط به متن استفاده کنند. همچنین کاربر با استفاده از این برنامهها قادر نیست از ادغام Task Outlook یا پشتیبانی الگو استفاده کند.
PowerPoint: اگر کاربر از نسخههای آنلاین یا تلفن همراه استفاده کند کار را برای خود دشوار کرده و نمیتواند انیمیشن بسازد و از هدر و پاورقیها استفاده کند و یا نمودارهای اکسل را ادغام کند و همچنین برای کاربر مقدور نیست از ابزارهای پیشرفته طراحی یا بررسی بهره ببرد.
تمام موارد ذکر شده و موارد جزئی دیگری که وجود دارد در برنامههای مختلف آفیس در نسخههای office365 تلفن همراه و office365 آنلاین وجود ندارد و این در حالی است که نسخه دسکتاپ، یک نسخه کامل و مستقل است و میتوان در صورت نیاز به اعمال این موارد، از این نسخه استفاده کرد.
نمیتوان در مورد انتخاب اینکه کدام نسخه بهتر است براحتی نظر داد؛ این انتخاب بسته به نیاز کاربر انجام میشود، و اگر کاربر بخواهد از تمامی امکانات بهره ببرد باید از نسخه دسکتاپ استفاده کند، حال این سوال مطرح میشود که کاربر میخواهد از دسکتاپ مستقل ۲۰۱۶ استفاده کند یا با پرداخت هزینهای و دریافت اشتراک از office365 استفاده کند؟
اما اگر کاربر مایل بود از برنامههای تلفن همراه یا آنلاین استفاده کند، همانطور که پیش تر گفتیم ملزم است هزینهای را بابت دریافت اشتراک پرداخت کند.
مقایسه نرم افزارهای آفیس و ورد ۲۰۱۰ با ۲۰۱۳ از آنجایی که نسخههای آفیس به خصوص ورد ۲۰۱۳ ورژن جدید تری نسبت به نسخههای آفیس ۲۰۱۰ هستند، بنابراین دارای امکانات بیشتری نیز میباشند و بهتر میتوانند نیاز کاربران را برطرف کنند که در ادامه به مواردی اشاره میکنیم:
- آفیس ۲۰۱۳ به کاربران این امکان را میدهد که مجوز خود را با استفاده از یک کنسول مرکزی کنترل کنند در حالی چنین قابلیتی در آفیس ۲۰۱۰ مشاهده نمیشود.
- در حالی که آفیس ۲۰۱۳ با یک سرویس مبتنی بر اشتراکی ارائه میشود، و این امکان را به کاربر میدهد که کار خود را در بین تمام رایانهها همگام سازی کند، آفیس ۲۰۱۰ این امکان را ندارد.
- ورد ۲۰۱۳ دارای یک حالت خواندن پیشرفته است، و سند تولید شده توسط این ورد با ورد ۲۰۱۰ ارتباط متفاوتی دارد.
- پاورپوینت ۲۰۱۳ دارای کنترلهای بهتری است در قیاس با پاورپوینت ۲۰۱۰ است.
- اکسل ۲۰۱۳ از چندین مانیتور پشتیبانی میکند این در حالی است که در اکسل ۲۰۱۰ این قابلیت در دسترس نبود.
ورد ۲۰۱۳ بهتر است یا ورد ۲۰۱۶؟
بعد از بحث مفصل و تحلیلهای مختلف از نسخههای آفیس، حال به بحث اصلی خود، یعنی نسخههای مختلف ورد میپردازیم، امکانات ورد ۲۰۱۶ در ۹۹ درصد موارد شبیه ورد ۲۰۱۳ است، این دو تنها در یک مورد جزئی با هم تفاوت دارند و آن هم این است که ورد ۲۰۱۶ قادر به اشتراک گذاری فایل و کار کردن چندین نفر به طور همزمان را دارد ولی ورد ۲۰۱۳ فاقد این ویژگی است.
بهتر است بدانید که ورد ۲۰۱۶ در تایپ زبان فارسی متحمل یک سری ایرادات جزئی بوده است که در ادامه بیشتر از آن صحبت میکنیم.
ایرادات وارد بر ورد ۲۰۱۶ در تایپ زبان فارسی:
- این نسخه از ورد با نرم افزار ویراستار (غلط یاب) سازگاری ندارد، این شاید مهم ترین نقص ورد ۲۰۱۶ است؛ چراکه تایپیستها و ویراستاران که همیشه با نرم افزار ورد و نرم افزار ویراستار درگیر هستند، امکان استفاده از ورد ۲۰۱۶ را به دلیل عدم سازگاری با نرم افزار ویراستار ندارند.
- فاقد سازگاری در شماره صفحات به صورت اعداد فارسی است.
- فاقد سازگاری در تایپ شماره بندها در اعداد فارسی است.
به طور کلی میتوان بیان کرد که نسخه ۲۰۱۳ در حال حاضر پیشرفته ترین، سازگارترین و پایدارترین نسخه در بین نسخههای بعد از خود (یعنی ورد ۲۰۱۶ یا حتی ورد ۲۰۱۹) است.
ورد ۲۰۱۹
دربارهی این نسخه از ورد، یعنی نسخه ورد ۲۰۱۹ باید گفت که قابلیت نصب بر روی همه ویندوزها را ندارد و تنها قادر است بر روی ویندوز ۱۰ نصب شود و مثل نسخه ۲۰۱۶ (که فقط یک سری ویژگیهای جزئی نسبت به ورد ۲۰۱۳ داشت) این نسخه هم همین طور است و فقط یک سری امکانات جزئی به آن افزوده شده است.
پشتیبانی فایلهای ذخیره شده در نسخههای متفاوت ورد
از آن جایی که ورد آفیس داری چند نسخه متفاوت است، برای کاربر سوال پیش میآید که آیا فایلهای ذخیره شده توسط یک نسخه در نسخه دیگر پشتیبانی میشود یا خیر؟
پاسخ ما این است که، معمولاً به دلیل شباهت ۹۹ درصدی نسخهها مشکلی در تجزیه و پردازش اطلاعات پیش نمیآید و میتوان از نسخههای متفاوت استفاده کرد اما خوب است بدانید که در مواردی هم پیش میآید که فرمت و استایل متن یا بلوکهای مختلف و یا ماکروها و افکتها کاملاً صحیح نباشد در این حالت کاربر مجبور میشود از نسخههای دیگری استفاده کند.